Головна » 2012 » Серпень » 2 » Забобони народів світу
18:31
Забобони народів світу
   У кожного народу, у кожної культури існують свої власні забобони, правда, деякі з них у представників різних народів у чомусь збігаються.

   Візьмемо, наприклад, настільки поширену серед наших співвітчизників звичку тричі постукати по дереву. Цей звичай властивий не тільки слов'янському людині. Стародавні єгиптяни свято вірили в магічну силу дерев, а їх нащадки і в наші дні вважають за краще носити на шиї зв'язки амулетів з дерева для того, щоб убезпечити себе від усіляких неприємностей і бід. А жителі Великобританії при кожній небезпеки тут же вигукують «Touch wood!», Що означає «Доторкнися до дерева!»

   Кращим деревом для постукувань і дотиків в усі часи вважався дуб. Перед цим величним божественним деревом схилявся сам верховний бог Зевс і божества друїдів, а давні слов'яни називали дуб «великим батюшкою» і покровителем людей і ліси. Вони вірили, що дотик до дуба неодмінно прожене будь-яку біду і неприємність і вбереже від «поганого ока» ...

   Італійці з проблемою «лихого ока», яка їх надзвичайно турбує, борються різними методами, яких у них безліч. Наприклад, носять на шиї талісман у вигляді роги. А ще, споруджують з пальців на руках захисну «козу»: виставляють вказівний палець і мізинець, а всі інші пальці підгинають. І взагалі, жителі Італії категорично не визнають жодних компліментів, так як вони їм не довіряють і вважають основним основною зброєю пристріту. А для того, щоб визначити, чи встиг недоброзичливець навести «порчу», італійці беруть оливкова олія і кидають кілька його крапель у святу воду - якщо форма краплі не змінилася, значить, нічого страшного, а от якщо вона розтеклася по поверхні - нехороша прикмета. В цьому випадку здатна допомогти тільки чхаюча кішка, яка обіцяє італійцям щастя та удачу!    

   Багато японців уникають всього, що хоч якось причетний до цифри «чотири» тому, що назва цифри «чотири» в японському за звучанням нагадує слово «смерть», а звучання цифри "дев'ять" схоже на слово «тортури».

   Число 17 вважається нещасливим в Італії. Чому ж? А вся справа в тому, що якщо записати це число римськими цифрами, то вийде VIXI, а якщо поглянути на римські цифри, як на літери алфавіту, то на італійському вийде фраза «я жив».

   У Росії 13 вважається нещасливим числом: погано жити в будинку № 13, а вже в квартирі і того гірше; попався на іспиті квиток під цим нещасливим номером обіцяє незадовільну оцінку.

   В Англії ви не знайдете будинків і квартир з номером 13, не буває також 13 поверхів. Але особливо бояться північні європейці так званого числа диявола - 666 і, щоб не зустріти на своєму шляху цієї страшної цифри, вони просто уникають привласнювати такий номер чого б то не було.

   Авіакомпанії також є справжнім розсадником забобонів. У літаках авіакомпанії «Континентал Ейрлайнз» немає ряду крісел № 13, так само як і в літаках компаній «Ейр Франс», «Ейр Тран» і «Іберія».

   У готельному бізнесі забобонів нітрохи не менше. У готелях Акапулько, Сан-Хосе, Квебека і Ванкувера немає 13 поверху. В азіатських країнах в багатьох готелях немає 4 поверху, крім того, часто немає і кімнат з номерами 666 і 1313.

   У Греції проти «пристріту» носять в кишені кісточку кажана. А ще в цих цілях використовують прикріплену до одягу невелику бусинку синього кольору з намальованим на ній зіницею. Правда, тут є якісь протиріччя ... Адже в Греції прийнято вважати, що саме блакитні очі-то і наводять «порчу»! А в той же час синій і блакитний колір захищає від неприємностей.

   Пишні зелені кактуси, що мешкають практично в кожному грецькому домі, оберігають від негараздів.

   Нехорошою прикметою у греків вважається взуття, перевернута вверх підошвою. Якщо грек помітить щось подібне, він неодмінно скаже слово «Scorda!», Що означає ні що інше як ... «Часник»! І звичайно ж, кілька разів плюне. Ця нехитра процедура, на думку жителів Греції, запобіжить яку неприємність!

   Ірландці вже давним-давно вважаються одним з найбільш забобонних народів. Колись молоді мешканки Ірландії, які народили малюків, для того, щоб перевірити, людський це немовля чи зла чаклунка, яка прийняла людську подобу, заходили разом з ним по коліно в воду - адже кожен ірландець знає, що перевертні та інша нечисть жахливо боїться води.

   Залізо та його «приборкувачів» ковалів ірландці і тепер наділяють особливими магічними здібностями. У них прийнято вважати, що ковалі здатні вилікувати від будь-якої недуги і прогнати злих духів.

   Для того, щоб удача посміхнулася жителям Англії, їм необхідно в перший день місяця вигукнути фразу «білі кролики», відшукати четирехлістний конюшина і зустріти на своєму шляху чорну кішку.

   В окремих районах Англії вважається, що якщо одночасно побачити двох або трьох ворон, значить буде незабаром жахлива неприємність. Але ... в той же час, за однією з старовинних англійських легенд, дні держави будуть визнані, як тільки всі ворони залишать Тауер.

   Кращим засобом від «пристріту» англійці вважають перо павича, переливаються на сонці всіма кольорами веселки. А от якщо англієць побачить кажана або хоча б почує її крик, він насторожився, бо кажани вважаються вірними супутниками відьом.

   Китайці більшість прикмет і повір'їв пов'язують з мітлою і віником. Вважається, що в цих виробах живуть духи ... І з цього даними предметами в Китаї треба користуватися дуже обережно. Говорячи про так звану «магії чисел», слід зазначити, що щасливим числом у китайців вважається вісімка, так як фонетично слово «вісім» нагадує слово «удача». А ось число 4 в китайській мові співзвучно зі словом «смерть», і тому вони намагаються всіляко уникати цього числа. Другим поганим числом в Китаї є одиниця, яка нібито символізує самотність.

   Жителі країни висхідного сонця теж не злюбили четвірку. На їхній мові слово "чотири" вимовляється як «shi», а це співзвучно слову «смерть». А число 9 вимовляється як «ku», що співзвучно зі словом «біль». В деяких будівлях в Японії, наприклад, лікарнях, навіть відсутні четверті і дев'яті поверхи.

   А от у Сполучених Штатах в багатьох багатоповерхових будинках немає тринадцятого поверху. За дванадцятий відразу слід чотирнадцятий ... Крім того, на багатьох американських вулицях немає будинків з номером 13, а в готелях і лікарнях відсутні номери і палати з цим номером. Вже дуже вони бояться цього числа! Психіатри цю боязнь нарекли веселим словом «параскавідекатріафобія». Симптоми цієї недуги можуть виявлятися по різному - від легкого збудження, страху і нервозності до повного відчаю і почуття безвихідності, що супроводжується тривалою депресією, а нерідко навіть суїцидом ...

   У п'ятницю, яка випадає на тринадцяте число більшість жителів США вважають за краще утриматися від шопінгу та відвідування ресторанів, від подорожей і всіляких розваг. Економісти США вже підрахували, що параскавідекатріафобія щорічно обходиться країні приблизно в 900 мільйонів доларів! А на думку фахівців з області психіатрії, цим незвичайним недугою страждають близько 20 мільйонів американців ...

  На щастя, є на Землі люди, які не вірять ні в які злі сили і знають, що насправді і тринадцяте число, і чорна кішка, і багато іншого приносять удачу і везіння! А значить, здоровий глузд перемагає!

Джерело: www.donbass.ua

Категорія: Цікаві новини | Переглядів: 3467 | Додав: EDGE | Теги: цікаві новини, Новини | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: