Головна » 2012 » Червень » 6 » «Хаббл» показав, як зіткнуться Андромеда і Чумацький Шлях
19:05
«Хаббл» показав, як зіткнуться Андромеда і Чумацький Шлях
Астрономи за допомогою космічного телескопа «Хаббл» спробували більш точно визначити час зіткнення двох галактик – Молочного Шляху з Туманністю Андромеди. Туманність Андромеди і Чумацький Шлях під дією взаємного тяжіння поступово наближаються один одному, і, як очікують вчені, приблизно через чотири мільярди років почнеться процес їх злиття. А ще через два мільярди років вони будуть виглядати як одна галактика.

Ймовірність того, що такі космічні процеси якимось чином можуть становити небезпеку для Сонця та оточуючих його планет, дуже мала.

Після злиття галактик нічне небо з Землі буде виглядати досить захоплююче – якщо, звичайно, через мільярди років на нашій планеті ще буде хто-небудь з роду людського, хто зможе милуватися нічним небом.

«Сьогодні галактика Андромеди з Землі виглядає як маленький нечіткий об’єкт. Астрономи вперше розглянули його більше тисячі років тому », – каже Роланд ван дер Марель з Наукового інституту космічного телескопа в Балтіморі.

«Мало що займає людей більше, ніж питання, пов’язані з космосом. І ми можемо передбачити, що цей маленький нечіткий об’єкт в один прекрасний день може поглинути наше Сонце і всю Сонячну систему », – додає астроном.

Поперечна швидкість руху

Давно відомо, що ці дві галактики рухаються назустріч один одному.
Відстань між ними становить приблизно 2,5 млн світлових років, і вони наближаються одне до одного зі швидкістю 400 000 км / год.

«Нам необхідно знати не тільки, як Андромеда пересувається у напрямку до нашої галактики, але і яка поперечна швидкість, тому що це допоможе нам зрозуміти, чи пройде Андромеда повз нас або ж вона рухається прямо на нас», – каже ван дер Марель.

«Астрономи намагалися виміряти поперечну швидкість протягом століття. Однак успіху досягти не вдалося, бо всі доступні на той момент технології не дозволяли цього зробити. І ось вперше, використовуючи можливості космічного телескопа «Хаббл», ми змогли виміряти цю швидкість, яку ще називають «власним рухом», – розповідає Марель.

Комп’ютерна візуалізація майбутньої події, створена фахівцями Наукового інституту космічного телескопа, показує, як дві галактики, з’єднавшись, утворюють одну галактику еліптичної форми.

Проте в процесі злиття двох галактик зіткнення зірок статися не повинно, оскільки відстань між ними досить велика.

Тим не менш, як упевнені дослідники, в результаті переміщень, зміниться і розташування Сонячної системи.

Вчені, грунтуючись на своїх спостереженнях, говорять, що невеликий супутник Андромеди – М33 («Галактика Трикутника») – також буде залучена в процес злиття.

Джерело: bbc.co.uk; Взято з cikave.org.ua

Категорія: Цікаві новини | Переглядів: 595 | Додав: EDGE | Теги: цікаві факти, космос, цікаве | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: