Головна » 2012 » Липень » 31 » Про застуду
19:03
Про застуду
   Застуда - найпоширеніше захворювання у світі. Дорослий житель Європи або Північної Америки переносить її в середньому від двох до п'яти разів на рік, а дитина - від чотирьох до восьми разів.

   Понад 100 мільйонів відвідувань лікаря в рік у США пов'язані саме з нежитем і застудою. Витрати американців на ліки від застуди та збитки через пропущені робочі дні становлять на рік величезну суму - 40 мільярдів доларів. Це більше витрат і збитків, аніж через астму або інфаркти.

   У Німеччині витрати через застуду становлять "лише" шість мільярдів євро на рік. Людина, що дожила до 75 років, чотири роки свого життя сумарно проводить у застудженому стані.

   Не існує надійних методів ані профілактики, ані лікування застуди. Англійський лікар Девід Тіррелл більше тридцяти років вивчав звичайну застуду в університеті Солсбері й у своїй книзі про цю хворобу розповідає анекдот: "Лікар каже пацієнтові: у вас всього лише сильна застуда. Я не можу її вилікувати, але якщо вона перейде в запалення легенів, зателефонуйте мені, цю хворобу ми точно лікуємо ".

   За оцінками дослідників, застуду викликають від 200 до 300 вірусів, що відносяться до п'яти родин. Тому виробити імунітет майже неможливо. Від третини до половини випадків застуду викликають риновіруси, а їх близько сотні. Хвороба триває, як правило, тиждень, четверта частина хворих страждають на застуду два тижні, а ще близько чвертини хворих взагалі нічого не помічають, але при цьому заразні для інших.

   Як же заражаються вірусами застуди? На це, здавалося б, просте запитання чіткої відповіді немає до цих пір.

   Перш за все, підозри впали на повітряно-крапельний шлях зараження. Ще в сорокових роках минулого століття дослідження показали, що при чханні мікрокрапелькі розлітаються зі швидкістю 160 кілометрів на годину на відстань до чотирьох метрів. Найбільші з них, діаметром в одну п'ятдесяту міліметра, через кілька секунд опускаються на підлогу. Найдрібніші частинки з вірусом застуди, що залишилися після висихання крапельки, можуть бути в повітрі цілий день.
Категорія: Цікаві новини | Переглядів: 671 | Додав: EDGE | Теги: цікаві факти | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: